PROGRAMMA VOORTGEZET ONDERWIJS

 

Hieronder leest u het programma van de Etalagedag Voortgezet Onderwijs op 29 januari 2019 in het Posttheater, te Arnhem.

Een dag met 10 voorstellingen, waarvan 6 ’s ochtends en 5 ’s middags. Van 12.00 tot 13.00 uur wordt er een lunch verzorgd.

Wij hebben gezocht naar een mooi evenwicht in disciplines en leeftijdsgroepen. In het venster hiernaast vindt u naar het aanmeldingsformulier.

 

De Olympische Spelshow – Lonneke van Leth Producties

(dans & sport, doelgroep: 12 +)

Nieuwe voorstelling van de makers van 'The Match'

De Grote Olympische Spelshow is een humoristische dansvoorstelling waarin vier dansers tegen elkaar strijden in het schermen, speerwerpen, curling, turnen, gewichtheffen en de paardensport. Het publiek is onderdeel van een denderende spelshow met als presentator Bart Rijnink (bekend van Het Klokhuis en Mees Kees)!

In deze flitsend gemonteerde show passeren dancebattles en vragen over belangrijke momenten uit de Olympische sportgeschiedenis de revue. De leerlingen fungeren als de welbekende hulplijn voor het panel. De feiten en weetjes vliegen je om de oren! Dit alles met een dosis humor en een knipoog. In de voorstelling worden verschillende dans- en muziekstijlen gebruikt.

 

 

Nog maar een meisje - Frédérique Arnold

(kleinkunst, doelgroep: 12+) 

Nog maar een meisje is de kleinkunstsolo van een millennial die hunkert naar een groots en meeslepend leven, vol emotie en zonder pauzeknop. Toch staat ze als een melkpak in de koeling te wachten tot ze wordt uitgekozen. Een cross-over van kleinkunst, theater en muziek over er klaar voor zijn, fijnproevers en een sparkle sweater. De glitter heeft ze wel, nu nog de kans om te shinen.  Via verhalen, anekdotes, sprookjes en liedjes vertelt Frédérique haar verhaal, en wil verrassen, prikkelen en verwonderen.

trailer

 

Siki  – Alioune Diagne

(dans & Sport, doelgroep: 14+ )

 In de voorstelling Siki wil Alioune Diagne de geest en de geschiedenis van de vergeten Senegalese boksheld Battling Siki doen herleven. Siki won in 1923 de wereldtitel boksen in Parijs en was daarmee de eerste zwarte bokskampioen ooit. Hij vocht in de ring, maar ook tegen de toen heersende racistische tijdgeest en de baande zich met veel bravoure een weg door het Europa, de VS  en  Rotterdam van de jaren twintig.

(foto)

Trailer 

 

Mens erger je niet – Piepschuim

(liedjesprogramma, doelgroep: 12+)  

Iedereen kent “Mens erger je niet”, maar “mens erger je niet” is niet alleen een gezelschapsspel. Het is ook een gebod. 

En precies bij dít spel is dit gebod zo moeilijk na te leven. Wanneer verliest een mens bij de zoveelste verkeerde worp zijn zelfbeheersing, hoeveel pech verdraag je, en wanneer is de maat vol?

De voorstelling Mens erger je niet is een zoektocht naar onze gezamenlijke ergernissen. Naar de ergernissen die ons het bord van tafel doen smijten en die ons aan tafel houden. En net als in de echte wereld kent het spel fanatiekelingen, valsspelers, winnaars, verliezers …  en de bank. En dat alles in het decor van een traditioneel gezelschapsspel.

In Mens erger je niet combineert Piepschuim taalspel, muziek, cabaret en mime tot een muzikale en humoristische voorstelling. Met veel interactie met de leerlingen, want meedoen dát is winnen! 

 

‘Gewoon, ik.’  -TG Proest

(theater, doelgroep: 12+)

Je moet aardig zijn. Je moet grappig zijn. Je moet slim zijn. Je moet stoer zijn. Je mag niet zwak zijn.  Je moet weten wie je bent. Je moet weten wat je wilt. Je moet weten wat je kan. Maar je mag niet opscheppen. Je moet gezien worden. Maar je mag niet anders zijn.  Je moet wel normaal doen.  Je moet.

‘Gewoon ik’ is een voorstelling waarin beeld en tekst elkaar afwisselen. Een zoektocht naar jezelf. Soms herkenbaar, soms grappig, soms ontroerend, soms confronterend.

 

 

De Martelgang van …  Piranha

(improvisatietheater, doelgroep: 12+)

 ‘De Martelgang van … Piranha’ is een immer verse improvisatievoorstelling, die wordt opgebouwd vanuit input van de leerlingen, kunnen steeds actuele thema’s worden behandeld als; cyberpesten, identiteit, gender etc.   Insteek is vooral de onderliggende gedachte voor leerlingen: ‘wie ben ik en wie mag ik zijn?’ Feelgood en ‘de diepte in’  komen in één voorstelling bijeen.  Muziek is een belangrijk onderdeel van deze voorstelling, waarin respect voor leerling en identiteit van de school voorop staan. Dit alles maakt ‘De Martelgang..’ tot een bijzondere belevenis voor leerling én docent.

 

 

Een zusje dood

 Theatergroep Jong (theater, doelgroep: 14+) 

Twee meisjes staan in een met roodwit lint afgezette ruimte: een plaats delict. Aan Nora de schone taak om de zaak op te lossen. Alice heeft daar ook wat over te zeggen. Zwijgen als het graf? Niets voor haar.   En dan blijken de twee elkaar te kennen. Ze hebben nogal wat meegemaakt vroeger. Alice wil daarover praten, Nora gaat liever op in haar rol als rechercheur. Maar is het wel een spel?  

Een zusje dood is een fascinerend verhaal over keuzes maken en verlies. De voorstelling heeft een lichte toon en biedt jongeren de gelegenheid om na te denken over eigen keuzes.

EMPOWERMANCE – Andy Ninvalle

(muziek/dans/ multidiciplinair , doelgroep: 12+)

‘Empowerment’ staat in de nieuwe show van Andy centraal. 

 Samen met het publiek maakt hij een show, met spoken word, beatbox,  raps & moves. 

 Dit alles met de onnavolgbare ‘Andy-energy’!  

 

 

Stopknop – TG Dender

(Cartoontheater/multidisciplinair, doelgroep 12+) 

En wat als onze fantasie werkelijkheid wordt...    Een robot die alles voor je doet. Voordat je zelf weet wat je wilt, weet de robot het al. Het kruiswoordraadsel is al ingevuld voor je eraan begonnen bent. Je moeder heeft al een bloemetje voor je er zelf aan dacht. Je schoenen zijn al gestrikt, je haren gekamd, je tanden gepoetst, kamer opgeruimd, was gedaan….. Tijd om ‘m even uit te zetten, maar waar is de STOPKNOP! Met live tekeningen, fysieke humor en live geluidseffecten komt een stripverhaal tot leven over een man en zijn robot. Wat als sprookje begint eindigt in een verbeten machtsstrijd tussen mens en techniek. Met deze voorstelling schetst Dender een unheimisch toekomstbeeld

TRAILER

 

 

Horzelman – Theaterloods-b

(theater/multidisciplinair, doelgroep: 12+) 

Like show met Live publiek  over vloggen, volgen en vervolgd worden 

In onze voorstelling staat de populaire politicus Horzelman centraal. De vloggers Cordila en Jacko nemen hem daarom als onderwerp van hun Like Show. Maar mede door de verhalen van personen uit het verleden, komen ze er langzaam achter dat grote leiders niet altijd gelijk hebben, dat geweld geen betere wereld afdwingt en dat Horzelmannen vaak alleen handelen uit eigenbelang. Ook blijkt het moeilijk te zijn om uit te maken wat goed en fout is, zeker als je beïnvloedt wordt door de mensen om je heen. In de voorstelling wordt benadrukt dat je nooit blindelings moet volgen, maar altijd zelf moet blijven nadenken. 

 

Theaterloods-B brengt met deze energieke, multimediale theatervoorstelling een verhaal over vloggen, volgen en vervolgd worden. De personages draaien als een wervelwind om elkaar heen en raken de waarheid steeds verder kwijt. Met humor en snelle scènes worden linken gelegd tussen heden en verleden. Thema’s als uitsluiting, de Tweede Wereldoorlog, social media en fake news komen aan bod. 

ARTIKEL

ARTIKEL2

ARTIKEL3

foto: Lex de Meester