Schrijf u nu in voor de etalage dagen! En onze nieuwe gids is uit!

Het Achterhuis

Actrice en theatermaker Sabine van Boven over haar motivatie om Het Achterhuis te spelen:

 

Ik heb het dagboek van Anne Frank bewerkt tot een monoloog van een half uur. die overal met groot enthousiasme ontvangen wordt en voluit geprezen wordt door de mensen van het Anne Frank Huis. De voorstelling vertelt over de ruim 2 jaar dat Anne Frank moest schuilen in de Tweede Wereldoorlog. Alles wat er zich in het huis en daarbuiten afspeelde, komt voorbij. Een rollercoaster aan emoties die Anne Frank beleefde tijdens het schuilen.

Na de voorstelling volgt een nagesprek van ongeveer een kwartier. Waarin leerlingen ook hun ervaringen kunnen uiten en vragen kunnen stellen. In 2020 vieren we 75 jaar bevrijding! Ik vind het heel belangrijk dat dit verhaal verteld en beleefd blijft worden. Het verhaal van Anne Frank spreekt tot de verbeelding en laat ons zo intens voelen hoe het geweest moet zijn in het Achterhuis. In het nagesprek hebben we het hierover. Ook over wat Anne Frank en wat ons kracht geeft om zoiets vreselijks vol te houden en niet op te geven. De HOOP dat alles kan veranderen en beter kan worden, geeft kracht. Ook het uiten van je emoties, door, zoals Anne Frank, te schrijven of iemand in vertrouwen te nemen, geeft kracht.

Verder vind ik het ook belangrijk te beseffen dat wij wel in vrijheid leven, maar heel veel  mensen niet. En wat kunnen wij daarin betekenen. En hoe kunnen wij de kleine oorlogjes uit ons eigen leven, voorkomen.  In het nagesprek wil ik het verhaal van Anne Frank dus ook naar deze tijd halen.


«   »