top of page

Niekie van den Berg Prijs

Impresariaat Uit De Kunst bemiddelt theater-, muziek- en dansproducties met een eigenzinnig karakter. De makers van deze voorstellingen kenmerken zich door hun passie voor het vak en de manier waarop ze ondernemen. Dat is niet altijd eenvoudig in het huidig tijdsgewricht. Daarom heeft Impresariaat Uit De Kunst een prijs in het leven geroepen om jaarlijks één van deze makers extra in het zonnetje te zetten. Impresariaat Uit de Kunst heeft besloten de prijs te vernoemen naar Niekie van den Berg.

Niekie van den Berg

Niekie van den Berg

Theatermaakster Niekie van den Berg (1968 - 2016) maakte onder de vlag van BergProducties en Opslag voor Cacao vele jeugdvoorstellingen. Steeds onderscheidend, dankzij haar passie voor het vak en haar enorme betrokkenheid met haar doelgroep.

Niekie was een vakkundige en bevlogen theatermaker-ondernemer. Ze slaagde er telkens in verrassende voorstellingen te produceren. Zij deed dit met een vast artistiek team om haar heen. Voor de conceptontwikkeling en de repetities zagen ze meestal kans fondsen aan te boren. De speelbeurten wisten ze ongesubsidieerd te realiseren. Dat leverde haar autonomie op en bood haar de mogelijkheid steeds nieuwe creatieve wegen in te slaan.

Niekie van den Berg kwam in 2016 plotseling te overlijden. Ze werd 48 jaar. Met de naar haar genoemde prijs wil IUDK de herinnering aan Niekie en haar gedachtengoed levend houden. Hopelijk blijft ze een voorbeeld en stimulans voor anderen bij het maken van theater zoals zij dat deed: onafhankelijk, gepassioneerd,  geëngageerd en vernieuwend.

niekie2020.jpg

Prijs

De criteria voor de prijs zijn:

Inhoudelijk:

  1. Onderscheidend makerschap

  2. Artistieke inhoudelijke kwaliteit van de voorstelling

  3. Onderscheidend in aansluiting bij de doelgroep (4-18 jaar)

 

Randvoorwaardelijk:

  1. De voorstelling is een nieuw gemaakte productie van het lopende seizoen

  2. Makers zijn niet-gesubsidieerde groepen, die als zelfstandig ondernemer ‘ontwikkelen en maken’.

 

De prijs bedraagt: € 1.500, te investeren in een nieuwe productie. 

Winnaar Niekie van de Berg prijs 2020
bottom of page