top of page
Zoeken

Winnaars Niekie van den Berg prijs 2023

Met de voorstelling ’t Is stil aan de overkant heeft TG Stook de Niekie van den Berg Prijs 2023 gewonnen. De prijs werd op 4 juni 2023 uitgereikt op de culturele broedplaats Kanaal30 in Utrecht aan Jeroen Dekkers en Sem Klarenbeek. Zij hebben een geldprijs ontvangen van € 2.000, - voor de ontwikkeling van een nieuwe theaterproductie. Ze ontvingen ook een kunstwerk van Bas Peeperkorn.

’t Is stil aan de overkant is een dynamische voorstelling over de worsteling met seksualiteit en over vriendschap. De voorstelling bespreekt het onderwerp homoseksualiteit in de context van de voetbalcultuur. De jury prijst de tomeloze energie en frisheid van Jeroen en Sem en de gedurfde aanpak in de participatie van het publiek: open en zeer persoonlijk.

De overige genomineerden voor de Niekie van den Berg prijs 2023 waren:

De Niekie van den Bergprijs is een initiatief van Impresariaat Uit de Kunst en Impresariaat STT-produkties. Jeroen Jesse, van Impresariaat Uit de Kunst: “Ik feliciteer TG Stook van harte met deze prijs. Het is een terechte beloning voor hun creativiteit en talent. Ik hoop dat de prijs ze stimuleert om nog veel meer moois te gaan creëren.” Annemieke Zwieringa, STT-produkties: “Alle genomineerde voorstellingen zijn van hoge kwaliteit. Ik ben erg blij voor TG Stook. Ik wens ze veel geluk met deze prijs, die niet alleen makers stimuleert, maar die ook het gedachtengoed in ere houdt van Niekie, met wie ik zelf zo veel jaren heb gespeeld.”

Jury De onafhankelijke jury van editie 2023 bestond uit:

  • Noah Blindenburg– TG Proest, winnaar Niekie van den Berg prijs 2020

  • Francine Jageneau – voormalig docent op De Werkplaats Bilthoven, begeleider theaterproducties

  • Isabelle Schol – Tedoen Kunstprojecten

Prijswinnaars van de eerdere edities zijn: Een Romeo en Julia (2019) van Lonneke van Leth en Gewoon, ik (2020) van TG Proest.

Over Niekie van den Berg Theatermaakster Niekie van den Berg (1968 - 2016) maakte met passie voor het vak vele jeugd-theatervoorstellingen; onderscheidend en met een enorme betrokkenheid bij haar doelgroep. Zij was een vakkundige en bevlogen theatermaker-ondernemer en slaagde erin om steeds weer verrassende voorstellingen te produceren. In 2016 kwam zij plotseling te overlijden. Met de naar haar genoemde prijs houden we de herinnering aan Niekie en haar gedachtengoed levend. Zo kan zij een voorbeeld en stimulans voor anderen zijn bij het maken van theater zoals zij dat deed: onafhankelijk, gepassioneerd, geëngageerd en vernieuwend.

Foto: Thomas Harmens

Comments


bottom of page