top of page

Dis Order

Cat Smits

Dis Order is een voorstelling waarin dit heikele onderwerp vertaald wordt in een duister en poëtisch sprookje, aan de hand van het magische poppenspel van Cat Smits.

Pers/reacties
Site
Dis Order

Dis Order is een voorstelling waarin dit heikele onderwerp vertaald wordt in een duister en poëtisch sprookje, aan de hand van het magische poppenspel van Cat Smits.
De Dis Order gaat over een meisje (de jonge Cat) dat in aanraking komt met ‘Annie’. Annie doet zich voor als een vriendin. Ze duikt plotseling op, ze helpt haar door moeilijke situaties heen en de twee komen steeds dichter bij elkaar te staan. Maar als Annie eenmaal een voet binnen de deur heeft, blijkt ze gevaarlijker te zijn dan ze in eerste instantie leek. Annie ontpopt zich tot een dominante en terroriserende aanwezigheid. Het meisje moet een manier vinden om zich uit de verstikkende greep van Annie te bevrijden. Dat lukt niet totdat zij doorheeft dat zij Annie zelf is. En daar zit meteen een ambivalente houding tot het kwaad, een verlangen naar iets dat ons uittilt boven het alledaagse. Wil ze Annie echt voor eens en voor altijd de deur wijzen?

Cat zegt over de voorstelling:
“Dis Order is de meest persoonlijke en daarmee de engste voorstelling die ik ooit heb gemaakt. Dis Order gaat over eetstoornissen, zelfhaat, gekte en het verliezen van jezelf. Dis Order gaat over mij. 10 jaar van mijn leven, mijn puberteit en jongvolwassen leven, zijn gedefinieerd door een eetstoornis.
Dag in dag uit besteedde ik uren aan eten en niet eten, aan calorieën tellen, trappen op en af lopen, stiekem kotsen, buikpijn en hongergevoel koesteren en aan overdosissen laxeermiddelen slikken. Op mijn 24ste kreeg ik de diagnose Anorexia Nervosa Purgeer. Tot die tijd had ik (dacht ik) weten te functioneren en tegelijkertijd mijn eetstoornis in stand gehouden.
Deze voorstelling moet enerzijds gespeeld worden voor een jong publiek is een dankbetuiging aan iedereen die mij de hulp, steun en tough love heeft gegeven waardoor ik hier nu ben en dit kan spelen.”

Genre: Theater
Door: Cat Smits
Thema: eetstoornis
Duur: 50 minuten
Opbouw: 60 minuten
Max. groepsgrootte (school/theater): 150/200
Geschikt voor: leerjaar 3 t/m 6

bottom of page