Schrijf u nu in voor de etalage dagen! En onze nieuwe gids is uit!

Lonneke van Leth wint met ‘Een Romeo & Julia’ de ‘Niekie van den Berg Prijs-2019’

De Haagse choreografe Lonneke van Leth heeft de Niekie van den Berg Prijs 2019 gewonnen. De prijs is een initiatief van Impresariaat Uit de Kunst en werd op 29 januari jl. voor het eerst uitgereikt. Lonneke van Leth ontving de prijs voor haar dansvoorstelling ‘Eén Romeo & Julia’. Aan de prijs is een bedrag verbonden van EUR 1500, te investeren in een volgende theaterproductie.

 

Jeroen Jesse, directeur IUDK: “Wij bemiddelen in theater-, muziek- en dansproducties met een eigenzinnig karakter. De makers van onze voorstellingen kenmerken zich door hun passie voor het vak en de manier waarop ze ondernemen. Met deze prijs willen we de ontwikkeling van jeugdtheater stimuleren. Lonneke van Leth heeft een enorme passie voor het vak. Ze specialiseert zich steeds meer in jeugddansproducties. Eén Romeo en Julia is een prachtige voorstelling, van hoge artistiek-inhoudelijke kwaliteit, die zeer goed aansluit bij de doelgroep (12-18 jaar). Ze is de verdiende winnaar van de Niekie van den Berg Prijs 2019.”

 

De dansvoorstelling ‘Een Romeo & Julia’, geïnspireerd op de gelijknamige klassieker van Shakespeare, laat de vertwijfeling en grenzeloze liefde zien tussen twee mensen uit verschillende werelden en schetst tegelijkertijd de haken en ogen aan de vluchtelingenproblematiek. De Nederlandse Maartje en de vluchteling Walid ontmoeten elkaar in een asielzoekerscentrum. Ze worden verliefd. Hun vaders zien niets in hun relatie en staan lijnrecht tegenover elkaar. De kloof tussen de twee vaders groeit met de dag, maar de liefde tussen Walid en Maartje bloeit. Met deze voorstelling wil Lonneke Van Leth jongeren via dans bewust aan het denken zetten over belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen.


Theatermaakster Niekie van den Berg (1986 - 2016) maakte onder de vlag van BergProducties en Opslag voor Cacao vele jeugdvoorstellingen. Niekie kwam in 2016 plotseling te overlijden. Ze werd 48 jaar.

Jeroen Jesse: “Door haar naam aan deze prijs te verbinden willen we de herinnering aan Niekie en haar gedachtengoed levend houden. Hopelijk blijft ze een voorbeeld en stimulans voor anderen bij het maken van theater zoals zij dat deed: onafhankelijk, gepassioneerd,  geëngageerd en vernieuwend.”